Generația cu Măști

”Hai că anul ăsta a fost comedie până la final” spunea un elev râzând la ieșirea de la prima probă a bacalaureatului. Neașteptat, 10 martie a fost ultima zi de școală a elevilor absolvenți. De atunci, aceștia au fost puși în situația de a se pregăti acasă pentru examene, alături de cursurile online mai mult sau mai puțin calitative. Toată această perioadă ar putea fi descrisă drept un carusel de emoții, în care nu se știa dacă a doua zi vom fi în pantă ascendentă sau descendentă și din care nu știam când vom coborî.. Din acest motiv, echipa Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu a decis să vorbească cu tinerii chiar la ieșirea din săli și să afle cum li s-a părut examenul din acest an cu totul special.

Începem cu Evaluarea Națională a elevilor din clasa a VIII-a. Am ajuns în fața școlilor cu ceva timp înainte de finalizarea probei, unde i-am întâlnit pe părinți ce își așteptau copiii cu sufletul la gură. Aceștia s-au plâns de calitatea orelor online, unii spunând chiar că au stat acasă alături de copii pentru a-i ajuta să se pregătească. Atunci când au ieșit elevii, plini de emoție dar și de ușurare, au spus că examenul li s-a părut ușor și că genul epic nu a reprezentat o problemă. Dificultatea a fost însă la purtarea măștii, în special pentru cei care poartă ochelari. Legat de perioada de izolare, elevii au spus că i-a favorizat, deoarece au avut timp să se focuseze doar pe materiile de examen și că nu se așteptau la un examen atât de ușor. La matematică, pe măsură ce elevii ieșeau din săli, se adunau grupuri din ce în ce mai mari, gata să povestească și să plănuiască ieșiri, pentru că au ”scăpat de examen”, cum spuneau ei. Acest examen le-a pus mai multe probleme, deși majoritatea au spus că a fost de dificultate medie, cu un exercițiu, două care să facă diferența. Odată cu aceste concluzii, tinerii de clasa a VIII-a așteaptă să își cunoască noii colegi și încerce și ei viața de liceu.

Următoarea săptămână, forfotă pe stradă încă de la ora 7:30: începe examenul de bacalaureat al generației 2020. Am fost prezenți de la prima oră, ca să îi auzim cum repetă operele împreună, se iau în brațe și își adună toți neuronii pentru proba ce urma. Primii elevi care au ieșit s-au declarat mulțumiți de subiect, mai ales că acesta s-a asemănat cu cel din simularea din anul anterior. ”Trăiesc, respir, a fost bine.” ne-a spus o fată cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă au fost elevi care ”fix comedia nu au repetat-o”, în general au fost relaxați și se așteaptă la note mari. Majoritatea au spus că s-au pregătit singuri în izolare și că au mai fost ajutați de meditațiile online. La matematică, lucrurile au fost mai dificile pentru cei de la profilul tehnologic, cei de la mate-info, științe ale naturii și pedagogic fiind foarte mulțumiți de ceea ce au scris. ”Doamne ajută, iau bacul!” se auzea la ieșirea din școli. Cei de la profilul uman au spus că subiectul a fost ușor, cu toate că unora constituțiile le-au pus probleme. Și elevii absolvenți de liceu s-au plâns de purtarea măștii, spunând că, în situații stresante, aceasta îți dă stări de greață, sufocare și amețeli. Ultima zi a bacalaureatului a fost cea mai însorită, la propriu și la figurat. Subiectul la alegere a fost accesibil pentru majoritatea elevilor, mai ales pentru cei care învățau la aceeași materie și pentru admitere. Această zi a pus capăt examenelor, lăsând loc verii să ajungă și la elevii din an terminal. Cu toții au ieșit să sărbătorească sfârșitul în grupuri mai mici sau mai mari, respectând normele de distanțare socială. Respirăm iubire și așteptăm cuminți rezultatele.